Θέμα: Νόμος 42(Ι)/2025 – Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας και Παρενόχλησης στον Χώρο Εργασίας
Στις 11 Απριλίου 2025, δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Νόμος 42(Ι)/2025 με τίτλο «Ο περί Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας και Παρενόχλησης στον Χώρο Εργασίας Νόμος του 2025». Ο νόμος αυτός αποτελεί ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο στην Κύπρο που στοχεύει στην καταπολέμηση της βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας. Είναι εναρμονισμένος με τη Σύμβαση 190 του ILO (Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας) για το νομικό πλαίσιο κατά της βίας και παρενόχλησης στην εργασία και η οποία έχει εναρμοστεί στην Κύπρο με τον περί της Σύμβασης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τη Βία και την Παρενόχληση στον Χώρο Εργασίας (Σύμβαση Αρ. 190) (Κυρωτικός) Νόμο του 2024 (Ν. 17(III)/2024).
Ο Ν. 42(Ι)/2025 αποσκοπεί στην πρόληψη και καταπολέμηση της βίας και παρενόχλησης στο χώρο εργασίας μέσω του αστικού ή/και του ποινικού δικαίου αλλά και με τη θέσπιση εξωδικαστικών διαδικασιών. Εκτός των Επαρχιακών Δικαστηρίων, αστικών και ποινικών, με τον Ν. 42(Ι)/2025, για πρώτη φορά αποκτά και το Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών αρμοδιότητα εκδίκασης τέτοιων υποθέσεων και δύναται να επιδικάσει δίκαιη και εύλογη αποζημίωση, η οποία να καλύπτει τουλάχιστον ολόκληρη τη θετική ζημιά ή/και βλάβη, περιλαμβανομένων των αποδοχών υπερημερίας και περιλαμβάνει και χρηματική ικανοποίηση για τυχόν ηθική ή σωματική βλάβη του εργοδοτούμενου, που προκλήθηκε από τον παραβάτη. Στο επιδικαζόμενο αυτό ποσό, προστίθεται και νόμιμος τόκος από την ημερομηνία της παραβάσεως έως την ημερομηνία πλήρους καταβολής της αποζημιώσεως. Στην περίπτωση απόλυσης κατά παράβαση των διατάξεων του εν λόγω Νόμου, το Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών, εκτός από την επιδίκαση της αποζημιώσεως, και χωρίς να εξετάσει την καλή ή κακή πίστη του εργοδότη, διατάζει την επαναπρόσληψη του εργαζόμενου και υποχρεώνει τον εργοδότη να αποδέχεται τις υπηρεσίες του, εφόσον ο εργαζόμενος το έχει ζητήσει ως θεραπεία.
Το πεδίο εφαρμογής του Ν. 42(Ι)/2025 περιλαμβάνει πράξεις ή συμπεριφορές, περιλαμβανομένων απειλών, που προκαλούν ή ενδέχεται να προκαλέσουν σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική ή οικονομική βλάβη στον χώρο εργασίας καθώς και επαναλαμβανόμενες ή σοβαρές συμπεριφορές που δημιουργούν εχθρικό ή ταπεινωτικό εργασιακό περιβάλλον και εφαρμόζεται σε όλους τους τομείς απασχόλησης, δημόσιους και ιδιωτικούς, συμπεριλαμβανομένων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Δυνάμεων Ασφαλείας.
Σύμφωνα με τον Ν. 42(Ι)/2025, οι Εργοδότες υποχρεούνται πλέον να καταρτίσουν αλλά και να εφαρμόσουν πολιτική για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στον χώρο εργασίας και να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών βίας και παρενόχλησης στις επιχειρήσεις τους. Είναι περαιτέρω υποχρέωση των εργοδοτών να παρέχουν ενημέρωση και εκπαίδευση στους εργαζόμενους τους σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.
Έγκαιρη ενημέρωση και συμμόρφωση με τον Ν. 42(Ι)/2025 είναι σημαντική για την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων και την προστασία των εργαζομένων. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τον Ν. 42(Ι)/2025 μπορείτε να επικοινωνήσετε στο eklabour@ekllc.eu.